Mer information:

Om Hipparcos

Om GAIA


Forskningsprojekt:

GAIA: analys av instrumentet

Vintergatans struktur

Astrometriska radialhastigheter


Andra länkar (på engelska):

Space astrometry at Lund Observatory

Hipparcos (ESA)

GAIA (ESA)

Inst. f. astronomi
Forskning
Utbildning
Bibliotek
Personal
På gång
Seminarier
Resurser
Länkar
Lunds universitet  

Astrometri

Ordet astrometri kommer från grekiskan och betyder ungefär "stjärnmätning". Det man mäter är stjärnornas lägen och rörelser på himlen, samt deras avstånd från oss. För att få en bra bild av stjärnornas egenskaper (t.ex. var, när och hur de har uppkommit) behövs många olika slags observationer, liksom teoretiska beräkningar. Astrometrin ger en del av den nödvändiga informationen. Andra viktiga delar får man genom att mäta stjärnornas ljusstyrkor (fotometri) och spektra (spektrometri).

Astrometriska observationer har astronomerna gjort i alla tider. Tycho Brahe var en av de första som systematiskt utvecklade instrument och observationsmetoder för att uppnå största möjliga noggrannhet. I våra dagar tar vi satelliter och rymdteleskop till hjälp.

I Lund bedrivs forskning som syftar till att utföra astrometriska observationer med mycket högre noggrannhet än vad som tidigare varit möjligt. Astronomer i Lund deltog i utvecklingen av Hipparcos, en satellit som under 1989-1993 mätte lägen , rörelser och avstånd för 118.000 stjärnor. Vi har nu siktet inställt på en mycket kraftfullare satellit, GAIA, som planeras sändas upp år 2010. Med GAIA kommer man att kunna observera mer än en miljard stjärnor, dessutom betydligt noggrannare än vad Hipparcos kunde.Institutionen för astronomi, Box 43, 22100 Lund
Besöksadress: Sölvegatan 27
Telefon: 046-22 27300, Fax: 046-22 24614
Ansvarig utgivare: Arne Ardeberg
E-post: webmaster@astro.lu.se
Senast uppdaterad: 2002-07-13